ADOLESCENTS. La sexualitat dels nostres fills i filles (II)
Sovint els pares cometem errors com pensar que els adolescents ja ho aprenen tot sols, o que són massa petits per parlar de determinats temes, que la sexualitat comença amb la pubertat i que abans no hi ha res, que tenen tanta informació com volen, que l’educació sexual incita a la pràctica sexual, que només pensen en el sexe…
Què preocupa realment a un adolescent?
- Ser noi/ ser noia
- El desig sexual
- L’anatomia del cos de dona i d’home
- Com tenir relacions sexuals
- La reproducció
- Ser heterosexual, ser gai
- La menstruació
- L’ejaculació
- L’aspecte físic
- Les emocions canviants
- La masturbació
- ….
Entre els 12-14 anys els nois i noies estan en plena pubertat i és fonamental ajudar-los a que comprenguin el moment del cicle vital en què es troben. És molt important :
-FOMENTAR L’AUTOESTIMA I EL RESPECTE PER UN/A MATEIX/A
-QUE APRENGUIN A IDENTIFICAR I A EXPRESSAR CORRECTAMENT LES SEVES EMOCIONS
-QUE APRENGUIN A RESPECTAR LA DIFERÈNCIA
-EDUCAR EN ROLS SEXUALS IGUALITARIS, NO DISCRIMINATORIS
-QUE CONEGUIN LA FINALITAT DE LA SEXUALITAT, LA RESPOSTA SEXUAL HUMANA
-INFORMAR-LOS SOBRE LA REPRODUCCIÓ I MÈTODES ANTICONCEPTIUS
-PREVENIR LA VIOLÈNCIA I LES AGRESSIONS
Per tot això cal parlar de sexualitat de manera positiva.
Els nois i noies es troben amb models a tot arreu, als anuncis de la TV…cal que els pares ajudem a entendre que ser home o dona té més a veure amb el que una persona sent que amb el que es fa o amb el que els demés pensen de tu.
Sovint quan es parla d’adolescència es parla bàsicament dels canvis en els genitals, en la menstruació i en l’ejaculació. Amb això es contribueix a reduir l’erotisme al coit. I els hem de fer saber que és molt més que això.
Hi ha que s’avergonyeix o es preocupa per desenvolupar-se massa aviat o massa lentament, hem de transmetre que ni els plaers sexuals ni les capacitats tenen relació amb el tamany o amb el ritme del desenvolupament.
Volem que aprenguin a sentir-se únics i úniques, que no hi ha ningú millor o pitjor, que parlem de sexualitats, no d’una única sexualitat.
L’objectiu és estar content amb si mateix i poder gaudir de les relacions eròtiques, sense penediment, sense embarassos no desitjats, sense malalties de transmissió sexual i sense haver de demostrar res a ningú.
Com fer tot això des de casa?
- Afavorint un clima de confiança,promoure el diàleg en família a través de la veritat. Parlar amb ells i elles del desig, de l’atracció, de l’enamorament, dels gelos…). No hem de pensar que aprenen sols, corre entre els adolescents molta informació que no és correcte.
- Respondre a les preguntes que ens facin:no evitem les respostes, responem el que es pregunta en el moment en què es pregunta, no avançar respostes, respostes senzilles i adequades al moment maduratiu del noi o la noia que la fa, utilitzar correctament el nom dels òrgans genitals, vincular la resposta als aspectes afectius, les respostes han de ser responsabilitzadores.
- Sent naturals:L’expressió d’afecte davant els fills i filles és un aprenentatge important. Transmetem actituds constantment, tant si es parla obertament com si no. Actuar amb naturalitat davant per exemple la nuesa dels pares i mares, afavoreix que els nois i noies actuïn amb naturalitat amb la seva pròpia nuesa.
- Un educador ho és de qualsevol sexe:hauríem de deixar de banda que els pares eduquen els nois i les mares les noies. És cert que les filles s’identifiquen fàcilment amb les mares i els fills amb els pares però han de saber que tots dos estan disponibles per a ocupar-se de qualsevol tema.
“L’EDUACIÓ SEXUAL FOMENTA LA RESPONSABILITAT”
Susana Conesa. Psicòloga i psicoterapeuta col. 7.783