En aquests temps d’incertesa, els infants necessiten una dosi extra de seguretat i amor. Ens tenen com a referents als adults, s’amaren del que fem, i imiten els nostres comportaments i actituds. El que més importa per ells i elles, el que més els cala i els impacta, són les nostres emocions, les nostres reaccions. És important regular els nostres estats d’alarma, les nostres reaccions davant de les notícies i esdeveniments.
Regulant-nos emocionalment els ensenyem com regular-se.
Regular no vol dir reprimir. Regular vol dir gestionar el que sentim. Regular per tal de no deixar-nos portar descontroladament per l’emoció, quan els infants estan presents, ni evitar-la com si fóssim robots sense sentiments. Les nostres emocions seran percebudes pels infants, i necessitaran del nostre ajut per entendre-les. Podem plorar o enfadar-nos, si ho necessitem, però caldrà explicar-los què ens està passant i què hi farem amb això.
Malgrat tot els continuarem protegint, estimant i ja passarà.
Els infants han de poder seguir fent coses d’infants: jugar, parlar sobre coses divertides, fer deures i aprendre coses noves. Si nosaltres no tenim el moment adequat per acompanyar-los, hem de poder respectar que ells sí que ho necessiten, i oferir-los aquest espai (si voleu en una altra habitació de la casa perquè no us destorbin si esteu en un moment complicat, com atenent una trucada d’algun familiar malalt). Per sentir-se segur, un infant necessita estar amb un adult capaç de transmetre afecte i seguretat. Principalment en les seves pròpies emocions.
Recorda que si no pots calmar-te a tu mateix, no pots donar seguretat al teu fill/a. Pots llegir el monstre de colors cada dia, o saber-te de memòria els llibres de la Tirado, però el que aprendran els teus fills sobretot serà el que et vegin fer a tu.
Si ets família monoparental o els progenitors esteu separats, potser necessitaràs d’un cop de mà (pot ser online) d’algun familiar, amic o referent de l’infant. Podem ser referents suficientment bons, encara que no perfectes.
Olga Armengol – Psicòloga