Durant l’època del coronavirus, o covid-19, el confinament, les notícies, a més dels canvis en la nostra rutina, o tanmateix la manca de recursos per evadir-nos ens poden passar factura. En aquest post us oferim alguns consells pràctics per tal de sobre-portar millor la situació actual. 

Com accedir a la informació

  1. Triem canals oficials com a fonts d’informació. 

En moments d’emergència, quan la por i la nostra part més irracional corren el risc de prendre el control, per tant s’ha de tenir cura d’un mateix i sobretot no exposar-se a informació inadequada i no qualificada, incorrent en notícies falses o notícies carregades d’emocions, però finalment sense fonament en dades objectives.

2) Es bo seleccionar dos moments al dia per informar-se, i el canal a través del qual es desitja fer-ho. L’exposició continuada a tanta quantitat d’informació a internet, o igualment la ràdio i la televisió, manté el nostre sistema d’alerta i por en un estat continuat d’activació. Per aquesta raó, és millor triar una o dues vegades al dia per a realitzar consultes.

3) Cal seguir els consells sobre normes d’higiene indicats pel Ministeri de Sanitat. Podem fer la nostra contribució per combatre el coronavirus: ens protegim i protegim. Juntes guanyem. Fins a que s’estableixen mesures més restrictives, i si pels motius que siguin no us podeu quedar a casa, es recomana:

•  Renta’t les mans amb freqüència. Tus tapan-te amb la part interior del colze, o amb mocadors de paper. Si tens símptomes (febre o tos persistent) no surtis de casa, i busca un diagnòstic i seguiment.

• Quan surtis de casa, per treballar, anar a comprar o a tirar la brossa, sens dubte has de mantenir una distància interpersonal d’al menys un metre.

• No prenguis medicaments antivirals i antibiòtics a menys que te’ls recepti teu metge. 

Les nostres rutines

4) No interrompis la teva rutina si és possible: en aquest moment t’has d’atenir al que és segur, conegut i previsible. Continuar el treball i els hàbits quan sigui possible, sempre respectant les instruccions de seguretat vigents. Si has d’estar a casa crea’t noves rutines i intenta respectar-les. Si et mantens ocupat/da, i seguint les teves rutines, també descansaràs millor per la nit.

5) L’activitat física i l’exposició a l’aire lliure fins i tot des de casa és molt important. Intenta que et toqui el sol una estona cada dia. Si tens balcó, finestres, o els més afortunats a la terrassa o el jardí. 

6) Descansa adequadament. Per la nit realitza activitats relaxants. Es millor no veure notícies sobre el Coronavirus abans d’anar a dormir per tal de no quedar-te adormit/da amb emocions negatives i amb una sensació d’alerta. Pots trobar meditacions guiades molt relaxant a youtube, que segur que t’ajudaran a conciliar millor la son. També pots arribar a un estat de relaxació profund amb els sons binaurals o la música en “8d“. Recordeu dur posats els cascs!

7) Dur un ordre en l’alimentació es important. Menjar cinc cops al dia, dins uns horaris estables, i sobretot beure al menys 1’5 litres d’aigua al dia. Menja fruita, verdures i aliments que estimulin el sistema immunològic

L’àmbit social

8) Parla i passa temps amb familiars i amics. Tenir restriccions de moviment NO significa no  poder socialitzar-nos. Podem fer servir videotrucades, skype, zoom. També procurem ensenyar a la gent gran com evitar estar “aïllats en l’aïllament”.

9) Parla sobre problemes i angoixes amb algú de la teva confiança. Tria a les persones amb les que poder tenir una conversa empàtica i a més a més constructiva. També es un bon moment per començar a escriure un diari, o també plasmar en paraules tot allò que estàs vivint i sentint. Posar-hi paraules ajuda a endreçar sentiments, igual com si en parlem o com si ho escribim.

Relaxa’t i connecta’t

10) Fes activitats que t’ajudin a relaxar-te com el ioga, l’entrenament autogen, meditació, lectura, jardineria, etc. Existeixen molt vídeos gratuïts disponibles online sobre tècniques de respiració i relaxació, sobretot per emprar al final del dia.

11) Connecta amb altres coses. Recorda dedicar el teu dia, i els teus pensaments, a més coses a part del coronavirus. Recupera i valora aquelles aficions que et fan sentir bé, i a més cuida-les com un tresor. Aquests espais serveixen per enfortir-nos.

Font: Psicología de emergencias y EMDR durante el  Coronavirus (formació online). Giada Maslovaric Psicóloga y Psicoterapeuta Facilitador y Supervisor EMDR C.R.S.P. Milano (2020).

Olga Armengol Vazquez, Psicòloga del centre CAPSIS Vilanova. 

Consells pràctics – COVID 19
Desplaçat dalt de tot
Enviar whatsapp
Et podem ajudar?
Hola, et podem ajudar?